Blog
Sezon na dynię już trwa! To warzywo, często nazywane „królową polskiej jesieni”, wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także bogactwem witamin i minerałów. Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom i zastosowaniom dyni w kuchni, by cieszyć się jej smakiem i korzyściami zdrowotnymi.
Wrzesień to tradycyjnie czas powrotu dzieci do szkół i wzmożonego tempa życia dla wielu rodziców. Przygotowywanie śniadań, drugich śniadań, obiadów, czy kolacji dla całej rodziny to wyzwanie, które dodatkowo obciąża nasz codzienny grafik. Czy istnieje sposób, by połączyć zdrowe odżywianie z oszczędnością czasu? Okazuje się, że tak! Rozwiązaniem tego dylematu jest catering dietetyczny „Atak Smaku”.
W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się termogarnki, które poszatkują, potną, zrumienią, podsmażą, podduszą i ugotują wiele składników i magicznym sposobem wyczarują z nich fantastyczne potrawy. To z pewnością wspaniała pomoc w kuchni i dodatkowa inspiracja na prowadzenie zdrowej diety w swoim życiu.
W naszym kraju ostatnio z dużą prędkością rozwija się rynek diet pudełkowych, czyli cateringów dietetycznych. Czy warto wybrać popularne “pudełka”? Czym się kierować przy wyborze cateringu dietetycznego? Jak sprawdzić, czy to jest dla Ciebie?
Otulony w ciepły koc z kubkiem gorącej herbaty, patrzysz za okno i w kalendarz. Mimo, iż do pierwszego dnia zimy jeszcze pozostało trochę czasu, mroźne powietrze świszczy w uszach, szepcząc śmiale groźbę prędkiego przeziębienia.
Jesień już w pełni, szarówka za oknem, a dzień kończy się zanim wyjrzymy za drzwi naszego miejsca pracy czy mieszkania. Ta „szara” listopadowa codzienność wprowadza niejednego z nas w ponury nastrój. Towarzyszy nam brak motywacji do aktywności fizycznej, szczególnie tej na dworze, wyjścia do sklepu, czy zabrania się za wciąż odwlekane obowiązki.
Dieta ketogeniczna jest dietą bardzo niskowęglowodanową. Ograniczamy w niej udział węglowodanów do 5-10 %, a zwiększamy spożycie tłuszczów do 70-80 %. To dzięki takiemu rozłożeniu makroskładników organizm zaczyna czerpać energię z tłuszczów i wytwarzających się ciał ketonowych, wchodząc w specyficzny stan metaboliczny organizmu, zwany ketozą.
W poszukiwaniu zdrowego stylu życia, a także z pobudek ideologicznych, środowiskowych czy etycznych, coraz więcej osób decyduje się zrezygnować z mięsa w swoim codziennym jadłospisie. Jeszcze do niedawna bycie wegetarianinem budziło wątpliwości, a wokół diety „bezmięsnej” urosły różne, często nieprawdziwe mity. Firma cateringowa Atak Smaku ma w swojej ofercie różnego rodzaju diety, indywidualnie dopasowane do oczekiwań i preferencji klientów.
Skóra, by mogła prawidłowo funkcjonować i regenerować się, potrzebuje wielu składników odżywczych. Zadbana, naturalnie piękna cera powoduje, że wyglądamy świeżo, młodo, a dzięki temu czujemy się dobrze. Nie zawsze jednak jesteśmy w stanie utrzymać idealny stan swojej cery.
Lato to bardzo dobry czas, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe. Sprzyjają temu wakacje i urlopy, kiedy mamy mniej stresu i więcej czasu, aby zadbać o siebie i swoją sylwetkę. Latem spędzamy także więcej czasu na świeżym powietrzu oraz możemy korzystać z wielu aktywności, jak jazda na rowerze, pływanie, gra w siatkówkę itp.
Z czym kojarzy się maj? Z pewnością z maturami, kwitnącymi kasztanami i …. otwarciem sezonu na grillowanie! Od wielu już lat to właśnie w tym okresie rozpoczynamy biesiadowanie pod chmurką, a grillowanie stało się nieodłącznym elementem wiosenno-letnich spotkań w gronie przyjaciół, czy rodziny.
Jeszcze do niedawna dieta kojarzyła się tylko z określonymi posiłkami dla osób, które chciały zrzucić niezbędne kilogramy, a „bycie na diecie” kojarzyło się z pasmem wyrzeczeń i głodówką. Na szczęście dziś już wiemy, że prawidłowo dobrana dieta ma przede wszystkim sprzyjać naszemu zdrowiu i wzmacniać nasz organizm.
Zanim rozpoczniemy dietę odchudzającą warto przygotować się odpowiednio do tego procesu. Najlepszym, co możemy zrobić dla siebie na początek, to oczyścić organizm z toksyn oraz innych szkodliwych substancji
Nie od dziś wiadomo, że prawidłowo dobrana dieta jest kluczowym elementem w procesie leczenia wielu schorzeń m.in. otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, chorób układu krążenia i innych chorób dietozależnych.