Letnie warzywa i owoce w diecie

Lato to bardzo dobry czas, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe. Sprzyjają temu wakacje i urlopy, kiedy mamy mniej stresu i więcej czasu, aby zadbać o siebie i swoją sylwetkę. Latem spędzamy także więcej czasu na świeżym powietrzu oraz możemy korzystać z wielu aktywności, jak jazda na rowerze, pływanie, gra w siatkówkę itp.

Wreszcie to właśnie latem mamy do wyboru wiele sezonowych warzyw i owoców, które urozmaicą naszą dietę, a odpowiednio skomponowane mogą stanowić zdrowy i pełnowartościowy posiłek. W czasie upałów nasz organizm sam domaga się lekkostrawnych posiłków. Soki i smoothie z warzyw i owoców doskonale nas nawodnią i nasycą, a letnia dieta stanie się samą przyjemnością.

Świeże owoce i warzywa w diecie, dlaczego są tak ważne?

Świeże owoce i warzywa powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie z wielu powodów. Przede wszystkim są doskonałym źródłem witamin i minerałów, które mają istotny wpływ na nasze zdrowie. Dietetycy Ataku Smaku  podkreślają, że jedzenie owoców i warzyw to naturalna profilaktyka, pomagająca zapobiegać wielu chorobom: zmniejsza ryzyko udaru, cukrzycy, chorób serca, nadciśnienia a także niektórych nowotworów.

Ponadto dieta owocowo-warzywna nie tylko sprzyja dobremu samopoczuciu, ale pomaga utrzymać prawidłową masę ciała i wysportowaną sylwetkę.

Letnie owoce i ich właściwości.

Niekwestionowaną królową lata jest z pewnością truskawka. Oprócz walorów smakowych jest doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność, uszczelnia naczynia krwionośne oraz ma wpływ na wchłanianie żelaza. Truskawki zawierają także kwas foliowy, niezbędny organizmowi do tworzenia czerwonych komórek krwi i wskazany dla osób z anemią. Warto wymienić także witaminę A, odpowiedzialną za zdrowie oczu i piękną skórę. Ze względu na niski indeks glikemiczny truskawki mogą być jedzone przez osoby, które chorują na cukrzycę. 

Wśród najzdrowszych letnich owoców wymienia się także maliny. Oprócz witaminy C zawierają witaminę K, E, A, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Działają przeciwnowotworowo i przeciwbakteryjnie. Podobnie do truskawek zawierają antocyjany, które hamują stany zapalne. Równie wartościowe, a przy tym smaczne są także czereśnie. Są one doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia działanie układu pokarmowego oraz potasu, magnezu, miedzi, jodu, żelaza i fosforu. Owoce te zawierają również sporo witaminy C, K, E oraz witamin z grupy B. W letnim menu Ataku Smaku nie może zabraknąć także arbuza. W 90% składa się z wody, dlatego dostarcza elektrolitów takich jak potas, a znajdująca się w nim cholina wspiera pamięć, ruch mięśni i korzystnie wpływa na mózg. Arbuz zawiera około 40 kcal w 100 g. Przyspiesza metabolizm dzięki dużej zawartości błonnika oraz wspomaga usuwanie produktów przemiany materii z przewodu pokarmowego.  

Letnie warzywa i ich właściwości.

Wśród dostępnych latem warzyw, które mają cenne wartości odżywcze warto wymienić szparagi, fasolkę, cukinię, pomidory, ogórki czy rzodkiewkę. Jakie mają właściwości? Przykładowo: cukinia jest warzywem niskokalorycznym, zawiera zaledwie 15 kcal w 100 gr, dlatego doskonale sprawdzi się w diecie osób, które chcą schudnąć. Jest przy tym lekkostrawna, zawiera magnez, żelazo oraz witaminy B, C, A i K. Warto dodać, że cukinia jest też wyjątkowa smaczna i może być przyrządzona na wiele sposobów.

Początek lata to sezon na szparagi. Warzywa te również mają wyjątkowe walory smakowe i zawierają wiele cennych składników. Podobnie jak cukinia, są niskokaloryczne i lekkostrawne. Szparagi zielone zawierają dużo witamin A, C, K i tych z grupy B. Warzywo to polecane jest osobom ze skłonnościami do anemii – wszystko przez dużą zawartość żelaza i kwasu foliowego. Szparagi doskonale wpływają na nasz układ pokarmowy, poprawią perystaltykę jelit, wspomagają wątrobę oraz wzmacniają odporność. Ale uwaga! Mają także właściwości moczopędne, dlatego niezalecane są osobą cierpiącym na dnę moczanową.

W letnim jadłospisie nie może także zabraknąć ogórków i pomidorów. Te pierwsze składają się głównie z wody, dzięki czemu doskonale nawadniają organizm. Pomidory natomiast są bogatym źródłem likopenu, czyli przeciwutleniacza, który zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Pomidory to również dobre źródło potasu, magnezu, miedzi, witaminy C, K, E, B3, B6, kwasu foliowego i biotyny.

Jak zaplanować jadłospis na miesiące letnie?

Jak już wspominaliśmy wcześniej, latem nasz organizm nie domaga się zbyt dużej ilości kalorii, dlatego warto wykorzystać ten czas i zaplanować lekkostrawny i smaczny jadłospis, wykorzystując najwyższej jakości produkty sezonowe. Zaleca się także unikać niezdrowych dań, typu fast food, czy słodyczy. Tym bardziej, że w roli przekąsek czy deserów doskonale sprawdzą się sezonowe owoce i warzywa. Zamiast sięgnąć po czekoladę lub batona, zjedzmy garść świeżych czereśni lub kawałek arbuza. Jak zaplanować jadłospis na lato? Przede wszystkim musimy określić cel, który chcemy osiągnąć. Jeśli zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów, na pewno musimy zredukować kalorie oraz zadbać o aktywność fizyczną.

Żelazne zasady, o których należy pamiętać to

  • regularne posiłki
  • nawadnianie organizmu
  • ostatni posiłek na trzy godziny przed snem

Warto także zwrócić uwagę na to, że niektóre owoce i warzywa pojawiają się tylko w określonym czasie. W czerwcu z pewnością warto postawić na szparagi, fasolkę, bakłażany, cukinię i truskawki. W lipcu zaczynają pojawiać się borówki amerykańskie, brzoskwinie, jagody, morele, wiśnie i porzeczki, a w sierpniu śliwki, poziomki i maliny.

Jeśli nie mamy czasu na planowanie oraz przyrządzenie posiłków, warto pamiętać, że poradą służą dietetycy Ataku Smaku, dzięki którym nasz letni jadłospis będzie zdrowy i urozmaicony.

Dostępne diety w których królują letnie owoce i warzywa znajdziecie w naszej zakładce Oferta. Zapraszamy także do zapoznania się z jadłospisem cateringu dietetycznego Ataku Samku

Przykładowe menu letnie, czyli to, czego musisz spróbować!

Zdrowo, lekko i smacznie! Oto przykładowe menu na lato!

Śniadanie:
Opcja 1: płatki owsiane z owocami sezonowymi – truskawki, borówki, maliny
Opcja 2: świeżo wyciśnięty sok z selera i jarmużu

II śniadanie:
Opcja 1: kefir z malinami
Opcja 2: tost z miodem i bananem

Obiad:
Opcja 1: chłodnik z pomidorów, papryki i ogórków (gazpacho)
Opcja 2: sałatka z warzyw z dodatkiem kaszy jaglanej

Podwieczorek:
Opcja 1: smoothie ze szpinaku
Opcja 2: garść czereśni

Kolacja:
Opcja 1: pieczone warzywa z mozzarellą – np. cukinia lub bakłażan
Opcja 2: sałatka ze szparagów z truskawkami

Klienci o nas