Dieta Ketogeniczna
Dostępne warianty: 1500/1800/2000/2200/2500
Dieta ketogeniczna jest dietą niskowęglowodanową. Ograniczamy w niej udział węglowodanów do 5-10%, a zwiększamy spożycie tłuszczów do 70-80%. To dzięki takiemu rozłożeniu makroskładników organizm zaczyna czerpać energię z tłuszczów i wytwarzających się ciał ketonowych, wchodząc w specyficzny stan metaboliczny organizmu, zwany ketozą.
Dzięki ketozie organizm w szybkim tempie traci tkankę tłuszczową, a co za tym idzie również masę ciała. Ze względu na ilość zawartego tłuszczu w diecie nie jest ona wskazana dla osób z chorobami nerek, wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego oraz dla kobiet w ciąży i mam karmiących.
Jeśli Twoim "słodyczem" mogą stać się "chipsy z boczku", to dieta ta dedykowana jest właśnie dla Ciebie.
Procentowa zawartość makroskładników w diecie Ketogenicznej to:
![](f/atak-smaku-dieta-keto-nowe_s000.png)
Przykładowe menu
![](f/szpinakowa_frittata_atak_dieta_keto_s000.png)
Śniadanie - Szpinakowa frittata z kozim serem i bekonem
![](f/pulled_pork_na_salacie_rzymskiej_dieta_keto_atak_smaku_s000.png)
Obiad - Pulled Pork na sałacie rzymskiej, radicchio z pomidorkami koktajlowymi
![](f/truskawkowy_pudding_chia_dieta_keto_atak_smaku_s000.png)
Podwieczorek - Truskawkowy pudding chia z cynamonem i owocami leśnymi
![](f/keto_pizza_z_bekonem_dieta_keto_atak_smaku_s000.png)
Kolacja - Keto pizza z bekonem, salami, brokułami, czerwoną cebulą i serem Cheddar