Śledzie w oleju lnianym
Śledzie w oleju lnianym
Śledzie są nieodłączną częścią tradycyjnych potraw świątecznych, ale warto pamiętać o zdrowszych alternatywach przy ich przyrządzaniu. Zamiast tradycyjnej śmietany, warto sięgnąć po jogurt, co nie tylko sprawi, że danie będzie lżejsze, ale także wprowadzi świeżość i delikatność smaku. Dodatkowo, używając oliwy z oliwek lub oleju lnianego zamiast oleju, nie tylko podkreślisz wyjątkowy aromat śledzi, ale także dostarczysz organizmowi korzyści w postaci kwasów omega-3, wspomagających zdrowie serca i układu krążenia.
Składniki:
● 500 g filetów śledziowych
● 1 cebula
● 10 rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu
● 6 ziaren ziela angielskiego
● 6 liści laurowych
● 1 łyżka soku z cytryny
● 1 łyżka octu jabłkowego
● sól
● 150-200 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno
Przygotowanie:
- Śledzie wymocz w zimnej wodzie, zmieniając kilkakrotnie wodę.
- Cebule obierz i pokrój w piórka. Następnie wymieszaj z solą. Odłóż na sitko na 20 minut.
- Wymoczone śledzie osusz na ręczniku papierowym. Filety pokrój na mniejsze kawałki.
- W słoiku układaj na przemian śledzie i cebulę, dorzucając przyprawy.
- Całość zalej olejem wymieszanym z octem i sokiem z cytryny.
- Odstaw do lodówki min. na 3 doby przed podaniem.