Śledzie w oleju lnianym

Śledzie w oleju lnianym

Śledzie w oleju lnianym - zdrowsza alternatywa od ataku Smaku

Śledzie są nieodłączną częścią tradycyjnych potraw świątecznych, ale warto pamiętać o zdrowszych alternatywach przy ich przyrządzaniu. Zamiast tradycyjnej śmietany, warto sięgnąć po jogurt, co nie tylko sprawi, że danie będzie lżejsze, ale także wprowadzi świeżość i delikatność smaku. Dodatkowo, używając oliwy z oliwek lub oleju lnianego zamiast oleju, nie tylko podkreślisz wyjątkowy aromat śledzi, ale także dostarczysz organizmowi korzyści w postaci kwasów omega-3, wspomagających zdrowie serca i układu krążenia.

Składniki:

●    500 g filetów śledziowych
●    1 cebula
●    10 rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu
●    6 ziaren ziela angielskiego
●    6 liści laurowych
●    1 łyżka soku z cytryny
●    1 łyżka octu jabłkowego
●    sól
●    150-200 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno

 

Przygotowanie:

  1. Śledzie wymocz w zimnej wodzie, zmieniając kilkakrotnie wodę.
  2. Cebule obierz i pokrój w piórka. Następnie wymieszaj z solą. Odłóż na sitko na 20 minut.
  3. Wymoczone śledzie osusz na ręczniku papierowym. Filety pokrój na mniejsze kawałki.
  4. W słoiku układaj na przemian śledzie i cebulę, dorzucając przyprawy.
  5. Całość zalej olejem wymieszanym z octem i sokiem z cytryny.
  6. Odstaw do lodówki min. na 3 doby przed podaniem.
Klienci o nas