Ryba pod warzywną pierzynką

Ryba pod warzywną pierzynką

Śledzie w oleju lnianym - zdrowsza alternatywa od ataku Smaku

Ryba to stały elementem świątecznego stołu ze względu na tradycję dań postnych. Może być przygotowana w zdrowszy sposób, eliminując smażenie. Aby przygotować ją w zdrowszej wersji można zastosować różnorodne metody kulinarne, takie jak pieczenie, gotowanie na parze lub grillowanie. Dla dodatkowego aromatu i soczystości warto sięgnąć po zioła, cytrusy oraz delikatne przyprawy, które podkreślą naturalny smak ryby.

Składniki:

●    2 polędwiczki z dorsza (lub innej białej ryby)
●    1/2 szklanki śmietanki 12%
●    1 por biała część
●    2 marchewki
●    1 cebula
●    4 łyżki startego parmezanu
●    2 oliwy z oliwek
●    1 łyżka masła
●    1 łyżeczka ziół prowansalskich
●    sól
●    świeżo mielony czarny pieprz

 

Przygotowanie:

1.    Cebulę i pora pokrój. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
2.    Rybę umyj i osusz na papierowym ręczniku. Dopraw solą i pieprzem. 
3.    W między czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
4.    Na patelni rozgrzej oliwę oraz masło. Następnie na rozgrzanym tłuszczu smaż rybę, aż się zarumieni. Usmażoną rybę przełóż do naczynia do żaroodpornego.
5.    Na tej samej patelni smaż cebulę i pora, do zeszklenia. Dodaj marchewkę i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smaż kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
6.    Do gotowych warzyw wlej śmietankę i wymieszaj. Podgrzewaj, aż do zagotowania śmietanki. Gotowe warzywa przełóż do naczynia z rybą, tak aby przykryć warzywną pierzynką każdy płat ryby.  Całość posyp parmezanem.
7.    Rybę wstaw do piekarnika i piecz 20 minut.

Klienci o nas