Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Śledzie w oleju lnianym - zdrowsza alternatywa od ataku Smaku

Kapusta z grochem to danie na wigilijnym stole, które nie tylko zachwyca smakiem, ale również dostarcza cennych składników odżywczych. To połączenie kapusty bogatej w witaminy z grochem pełnym białka roślinnego. To idealna propozycja zwłaszcza dla tych, którzy rzadko sięgają po strączki w codziennej diecie.

Składniki:

●    150 g grochu żółtego łuskanego (połówki)
●    400 g kiszonej kapusty z marchewką
●    3 łyżki oleju roślinnego
●    1 cebula
●    1 liść laurowy 
●    1 ziele angielskie
●    2 łyżeczki kminku 
●    sól
●    pieprz

 

Przygotowanie:

1.    Groch zalej poprzedniego dnia wieczorem litrem zimnej wody i odstaw na całą noc do namoczenia. Następnego dnia przełóż go do garnka (w razie potrzeby wlej więcej wody, aby całkowicie przykrywała groch). Zagotuj. Podczas gotowania zbierz pianę, wymieszaj i ponownie zagotuj. 

2.    Dopraw solą. Przykryj i gotuj przez ok. 30 minut lub do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Otwórz garnek i odparuj wodę. Groch może się częściowo rozgotować.

3.    Kapustę drobno posiekaj (jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją przepłukać na sitku). Włóż ją do czystego garnka, podlej małą ilością wody, przykryj i gotuj do miękkości przez ok. 20 minut. W międzyczasie zamieszaj i w razie potrzeby uzupełniaj wodę. Na koniec gotowania odparuj resztę płynu.

4.    Na dużą patelnię wlej olej, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę, listek laurowy, ziele i kminek. Podsmaż przez ok. 5 minut mieszając. Dodaj kapustę i smażyć przez około 10 minut. 

5.    Na koniec dopraw pieprzem, dodaj groch i wymieszaj. Całość gotuj przez ok. 5 minut.

Klienci o nas